Een momentje voor de momentsleutel

Binnen ons vakgebied als meester bandenspecialisten, zijn allerlei tools ter beschikking om ons werk preciezer te maken in het voordeel van uw veiligheid. Vroeger was dit niet het geval en was alles een stuk ingewikkelder, zoals dit in de meeste branches wel bekend was.

Toen de mens als vervoermiddel paard en kar gebruikte, waren de wielen van de kar voornamelijk van hout gemaakt, met later houten wielen en een band erom.

De karren van vroeger hoefde niet voorzien te worden van allerlei moeren en bouten om ervoor te zorgen dat de wielen goed vast zaten. Dit gebeurde meestal met 1 moer die dan werd vastgezet. Comfort was toen ook nog niet zo’n groot issue.

Naarmate de technologische ontwikkelingen toenamen, werd ook de complexiteit van de auto’s groter, tot er op een bepaald moment bleek, dat het beter was om een stalen velg of lichtmetalen velg vast te zetten met meerdere moeren of bouten. Dit had dan weer te maken met de as, de ophanging en remmen van de auto of bestelauto.

Maar toen verscheen er een fel licht aan de horizon en werd er door de drie wijzen uit het Oosten de momentsleutel meegebracht, om ervoor te zorgen dat niemand geen fout meer kon maken, met het vastdraaien van de moeren of bouten. Tenminste als de sleutel goed ingesteld stond, want ook dit is van belang.

Want voor het tijdperk van de momentsleutel kwam het wel eens voor, dat bij een lekke band of bandenwissel, het wiel niet meer los kon komen, omdat de bouten te krachtig waren vastgedraaid. Niet alleen wij konden dan met grote moeite een stalen velg of lichtmetalen velg loskrijgen maar iedereen die bijvoorbeeld met een lekke band naast de weg stond.

Een momentsleutel zorgt er namelijk voor dat bouten en moeren met een exact koppel worden vastgedraaid en iedereen te allen tijden met de juiste hoeveelheid (spier)kracht zijn velgen los kan krijgen. De precisie is van cruciaal belang!

Dat brengt ons ook meteen bij een punt wat dus domweg door veel bedrijven vergeten wordt. Een momentsleutel kun je instellen met het juiste aantal koppel, welke gemeten wordt in Newtonmeter (Nm). Newtonmeter is dus de kracht waarmee (in dit geval velgen) worden vastgedraaid.

Staat de momentsleutel bijvoorbeeld ingesteld op de juiste newtonmeter van een bepaalde auto maar wordt er gewerkt aan een bestelauto… u raad het waarschijnlijk al… de bouten worden dan verkeerd vastgedraaid en plots ziet de chauffeur van de bestelauto een band voorbij rollen tijdens het rijden.

Bij ons hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Wij zorgen ervoor dat de velgen van uw auto, bestelauto, vrachtwagen, motor, scooter noem maar op, met exact de juiste kracht worden vastgedraaid, zoals opgegeven is door de fabrikant.

Hou er dus rekening mee dat als u bijvoorbeeld uw eigen winterbanden of zomerbanden doet wisselen, er dan voor zorgt dat uw velgen veilig en exact worden vastgedraaid. Wij helpen u graag hierin en als u liever een momentsleutel wil kopen, kunnen wij u hierin adviseren en de juiste aan u leveren. Het beste is uiteraard om dit door ons te laten doen. Heeft u er ook geen zorgen meer om en is uw veiligheid gegarandeerd.

Wij hopen dat u weer het een en ander heeft geleerd en rest ons dan ook niets anders meer om u veilige kilometers te wensen, waar en wanneer u ook rijdt.