Minimale profieldiepte 2mm – In ons eerdere blog schreven wij al dat de staat van veel autobanden slecht is. Wie daar schuldig aan is, is niet van belang op dit moment. Het belangrijkste is dat het gezamenlijk op grote schaal wordt aangepakt en opgelost.

Het bewustzijn hierover moet echt verbeterd worden willen wij ervoor zorgen dat het aantal ongelukken in het verkeer, afneemt.

Dit begint naar onze mening bij de rijschool. Daar leren de jongeren al met 16 jaar wat scooterbanden betekenen voor hun veiligheid en zo ook het controleren van de profieldiepte van de scooterbanden.

Als diezelfde jongeren dan voor hun rijbewijs B gaan, is het al gesneden koek voor de rijschool om hen bij te brengen wat iedere (toekomstige) automobilist zou moeten weten:

2mm en niet minder

Ja en daar zijn wij heel stellig in en ook naar onze klanten. Zij weten niet beter omdat wij dit actief promoten maar wellicht bent u als lezer geen klant van ons. Misschien denkt u nu ‘nou, dat is cashen voor Jos Dekkers Autobanden’ want de wettelijke minimale profieldiepte is 1,6mm maar neemt u van ons aan, dat in de eerste plaats uw veiligheid op de weg voorop staat. Want rijdt u veilig, dan rijden wij zelf ook veilig en dat is met het grote aantal voertuigen op de weg, een prettig en veilig gevoel.

Dus waar komt die 2mm vandaan? Soms spreken plaatjes boekdelen en daarom kunt u op het bijgaande plaatje zien wat er gebeurt als de profieldiepte minder wordt.

Over het algemeen genomen schrijven bekende fabrikanten zoals Michelin, Continental, Goodyear en Bridgestone voor dat zomerbanden bij 3mm vervangen moeten worden.

Dit geldt enkel niet in alle gevallen en daarom zeggen wij als meester bandenspecialisten dat 2mm echt de limiet is. Niet alleen wij zeggen dit maar de ANWB en de consumentenbond geven hetzelfde advies.

Deze 2mm geldt overigens voor zomerbanden en niet voor de winterbanden, want ook daarvoor geldt een minimum profieldiepte. Wist u dat er wettelijk geen onderscheid wordt gemaakt tussen de profieldiepte van zomerbanden en winterbanden?

invloed profieldiepte

Winterbanden

En hoe zit het dan met winterbanden? Voor winterbanden geldt de stelregel;

4mm en niet minder

Ook deze stelling is uitvoerig getest en wordt onderschreven door onze brancheorganisatie VACO en bijvoorbeeld de ANWB

Wij hopen dat u door dit artikel meer bewustzijn heeft gekregen, over het feit hoe belangrijk de minimale profieldiepte van 2mm is. Doe ons allen een plezier en kijk eens voordat u de weg op gaat, hoe het gesteld staat met uw autobanden.

Rest ons niets anders dan u veilige kilometers te wensen. Waar en wanneer u ook rijdt.