Ik blijf wel bij mijn zomerbanden!

15 January 2021

De lente nadert, het is nog niet echt winter geweest. De winter kan nog opduiken, wat is nu handig? Blijven rijden op je zomerbanden of toch nog wisselen naar winterbanden?

Ik blijf nu wel bij mijn zomerbanden! Juist verstandig of niet?

De lente nadert, het is nog niet echt winter geweest. De winter kan nog opduiken, wat is nu handig? Blijven rijden op je zomerbanden of toch nog wisselen naar winterbanden?

Nederlands weer

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer in Nederland, dus die winter zou nog kunnen komen.

Naast kou kunnen we ook te maken hebben met zware regenval. Houd het weerbericht goed in de gaten als je de weg op gaat, zo voorkom je verrassingen.

Zomerband versus winterband?

Winterbanden hebben pas het gewenste effect bij temperaturen onder de 7° Celsius.

Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Met een zomerband rijd je zuiniger om dat de band ‘harder’ is en een gladder profiel heeft dan een winterband. De bandenspanning heeft een positieve factor op het brandstofverbruik.

Een zomerband op een besneeuwd wegdek heeft een langere remweg, 3 keer zo lang, om tot stilstand te komen. Bij een nat wegdek is de remweg, langer, er word dan gesproken over meters en niet tientallen meters.

Verschil zomer- en winterbanden
Verschil zomer- en winterbanden

Een winterband heeft lamellen die zorgen voor extra grip bij remmen en optrekken onder ‘winterse’ omstandigheden. Deze lamellen zorgen ervoor dat het ongunstig is om in de zomer met winterbanden te rijden omdat deze band dan sneller zal slijten door de ‘zomerse’ temperaturen.

Je hoeft niet perse een zomer- of winterband te kiezen een allseason band kan ook een prima optie zijn.

Zomerband versus all weatherband?

Zomerbanden zijn er voor weersomstandigheden die tussen de lente en de herfst voorkomen. All-season banden zijn geschikt voor elke weertype. Met andere woorden een universele band met unieke eigenschappen van een zomer- en winterband.

Een all-season band heeft meer lamellen dan een zomerband en minder lamellen dan een winterband. Meer lamellen betekent minder stijfheid met een negatieve prestatie op remmen en minder grip op droog en nat wegdek. De band heeft minder lamellen op buitenkant van het loopvlak, ook wel schouderzone genoemd, en op het loopvlak juist meer lamellen voor betere grip met winterse omstandigheden. De rubbersamenstelling van deze band is afgestemd voor optimale prestaties bij zowel zomerse als winterse temperaturen.

Wat is nou wijsheid? Wanneer doe je het goed? Je eigen gevoel volgen. Goed het weerbericht in de gaten houden.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht.

Heb je winterbanden liggen? Dan zou je eventueel je winterbanden nog kunnen laten monteren? Of je wacht tot dat de winter misschien toch nog zijn intrede doet.

Heb je geen winterbanden? Dan zou je eventueel kunnen kiezen voor een 4 seizoenenband. Deze band is prima geschikt voor het Nederlandse klimaat. Of eventueel alsnog een winterband aanschaffen.

Geen idee welke type autoband je moet kiezen?

Onderstaande zaken helpen je bij de keuze welke type band voor jou geschikt is.

Keuze zomerband

  • Rijd je meer dan 5000 km per jaar
  • Rijd je vaak buiten de stad en/of op verschillende wegdekken
  • Als je maximale veiligheid eist
  • Als je comfort en weinig hinder van bandengeluid wenst
  • Als je een laag brandstofverbruik wenst
  • Als je hoge duurzaamheid belangrijk v

Keuze all-seasonband

  • Als je geen extreme temperatuur verschillen hebben
  • Als je niet meer dan 5000 km per jaar rijdt
  • Als je alleen in stedelijke gebieden rijdt
  • Als je een rustige rijstijl hebt

Op dit moment zijn de temperaturen dusdanig dat het afhankelijk is van wanneer je de meeste kilometers rijd of het verstandig is om bij je zomerbanden te blijven. Je zou ook kunnen kiezen voor een 4 seizoenenband. Het voordeel van zomerbanden gebruiken ten opzichte van 4 seizoenenbanden is hun prestatie eigenschappen. De all-seasonband is een compris van eigenschappen die nadelig zijn voor de veiligheid. Verder gaat de zomerband langer mee als een all weatherband of een winterband.

Kortom: een zomerband biedt meer rij comfort, kortere rem afstanden, meer controle, maken minder geluid qua decibels en zorgen voor minder brandstofverbruik.

Bekijk ons ruime assortiment zomer,- winter,- en all weather banden.

Ben je toch op zoek naar winterbanden tegen een betaalbare prijs, neem dan een kijkje in onze outletstore.

-->